فهرست مطالب

هفت آسمان - پیاپی 43 (پاییز 1388)

نشریه هفت آسمان
پیاپی 43 (پاییز 1388)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گفت و گو
  • مقالات
  • محمدحسن نادم * صفحه 29
    در فرهنگ شیعیان برای امام ویژگی هایی مطرح است که «علم امام» یکی از آنها به شمار می رود؛ یعنی اینکه امام باید در آگاهی از معارف و احکام دین سرآمد همگان باشد. علم نه تنها از شرایط بنیادین امامت است، بلکه مکمل دیگر شروط و زیربنای آنها نیز است. بدین جهت از همان ابتدا تاکنون، این ویژگی از جمله دغدغه های ائمه معصومین(ع) و اصحاب و شاگردان و پیروانشان بوده است. درباره کم و کیف و حد و حدود علم امام اظهارنظرهای متفاوتی وجود دارد که از مجموع آنها سه نگرش بیش از همه مورد توجه قرار گرفته است: نگرش اول قائل به سکوت درباره علم امام است؛ نگرش دوم علم را محدود به حدود خاصی می داند و نگرش سوم هیچ گونه حد و حدودی برای علم امام قائل نیست. این نگرش را بیشتر می توان در بین عرفا و فلاسفه دید؛ البته منظور از فلسفه، بیشتر فلسفه متاخر، یعنی حکمت متعالیه، است که با عرفان اسلامی همخوانی بیشتری دارد. نوشتار پیش رو در حد توان تلاش نموده تا با توجه به مبانی خاص فلسفی و عرفانی، توصیفی از این دیدگاه که تقریبا دیدگاه رایج زمان محسوب می شود، ارائه دهد.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامي، علم امام، انسان کامل، خلافت، ولايت، مظهر ظهور
  • مصطفی مطبعه چی * صفحه 49
    آنچه از مفهوم «تصوف» در پاره شرقی جهان اسلام به ذهن متبادر می شود، عبارت است از فرد یا افرادی که در پی سیر و سلوک معنوی، دنیا و مافی ها را وانهاده و بدور از اجتماع، در گوشه ای به تهذیب نفس مشغول اند؛ اما همین اصطلاح در خطه غربی جهان اسلام، یعنی شمال آفریقا، ماجرایی دیگر دارد و مفهوم جهاد و درگیری و دخالت در سیاست و اجتماع از آن فهمیده می شود. از جمله طریقت های مهم و فعال در دوره معاصر در کشور مغرب طریقت عدل و احسان است.
    ویژگی برجسته این طریقت جمع دو پدیده به ظاهر ناسازگار تصوف و سیاست است. طریقت عدل و احسان با الهام از آموزه های تصوف، جنبشی سیاسی را بنیان نهاده است که هم اکنون یکی از مهم ترین گروه های سیاسی اسلامی مغرب به شمار می رود. جهت شناخت بهتر این جنبش صوفیانه اسلام گرا، نخست به اختصار بر چگونگی ورود تصوف به خطه غرب اسلامی، به ویژه مغرب، درنگی می نماییم و پس از اشاره ای به طریقه بودشیشیه به بررسی احوال و اندیشه های پیر «طریقت عدل و احسان» می پردازیم و در فرجام آموزه ها و تعالیم صوفیانه و در عین حال اجتماعی این طریقه را برمی رسیم.
    کلیدواژگان: طریقت عدل و احسان، تصوف، سیاست، مغرب، اسلام گرایی
  • همایون صنعتی زاده * صفحه 73
    براهمه مغ یا مغ های آفتاب پرست گروهی از روحانیان هندی بودند که احتمالا ریشه ای ایرانی داشتند و بازماندگان سیستانی های آفتاب پرست بودند. این سیستانی ها گروهی ایرانی نژاد و غیرزرتشتی بودند که مدت ها قبل به سرزمین هند مهاجرت کرده و به تدریج وارد قشر روحانیان هندی شده بودند. براهم مهر نیز که یکی از پرآوازه ترین دانشمندان ستاره شناس هندی است از میان همین براهمه مغ برخاسته است. یکی از مهم ترین آثار او کتاب برهیت سمهیتا است که در قرن سیزدهم میلادی به زبان فارسی نیز ترجمه شده است. با توجه به ریشه احتمالا ایرانی براهمه مغ، شاید جست وجو در میان آثار و تالیفات آنان سبب روشن شدن پاره ای از گوشه های تاریک تاریخ تحول دانش نجوم در ایران باستان شود. از این رو، در مقاله حاضر سعی شده است تا آگاهی هایی، هرچند جسته و گریخته، درباره سیستانی های آفتاب پرست و براهمه مغ ارائه شود و کتاب برهیت سمهیتا نیز، به اجمال، به خوانندگان فارسی زبان معرفی شود.
    کلیدواژگان: سیستانی های آفتاب پرست، براهمه مغ، براهم مهر، برهیت سمهیتا، اوستا
  • علی موحدیان عطار، احمد شاکرنژاد صفحه 97
    آیین کنفوسیوسی راهی برای زندگی است که در قرن5-6 قبل از میلاد، کونگ فو زه، حکیم چینی، با نظم و نسق بخشیدن به آموزه ها و تعالیم کهن، آن را شکل بخشید. این آیین از 2500 سال پیش تاکنون به اشکال مختلف در چین و کشورهای همسایه آن به حیات خود ادامه داده است. برای آشنایی با آیین مذکور می توان رویکردها و روش های گوناگونی را اتخاذ کرد؛ اما در ابتدای هر بررسی، داشتن تصویری کلی از این آیین و به عبارتی دیگر اتخاذ نگاهی از فراز می تواند به کاوش در وجوه مختلف آن کمک نماید و به اجزای بحث پیوستگی بخشد. بر همین اساس، مقاله حاضر سعی دارد به مهم ترین مباحثی که در این حیطه مطرح است نظری اجمالی افکند. این کار با شرح نام و نشان این آیین، تاریخ تکون و تطور، موقعیت جغرافیایی، سیاسی، جمعیتی و اجتماعی آن شروع می شود؛ سپس به بارزترین جلوه ها و ویژگی های ظاهری این آیین و همچنین مناسک و اشکال دین ورزی و مکان ها و زمان های مقدس آن توجه می شود؛ در ادامه به معرفی متون مقدس آیین مذکور و فرق و مکاتب آن پرداخته و در انتها اجمالا درباره وضعیت کنونی و چشم انداز آینده این آیین بحث می شود.
    کلیدواژگان: ادیان چینی، آیین کنفوسیوسی، آیین های قربانی، نیاپرستی، دین امپراتوری
  • فاطمه هشترودی * صفحه 117
    طومار های بحرالمیت به مجموعه مدارک دست نویسی اطلاق می شود که بین سال های 1947 تا 1956 بعد از گذشت دو هزار سال از زیر تلی از خاک در یازده غار در طول ساحل شمال غربی بحرالمیت کشف شدند. این طومارها از مسیحیت اولیه ای سخن می گویند که از اواسط قرن اول میلادی در اطراف اورشلیم در حال شکل گیری بود. این مدارک نشان می دهند که پیروان مسیحیت اولیه در کنار اعتقاد به عیسی، خود را ملزم به رعایت قانون تورات نیز می دانستند؛ از این رو این طومارها در زمره مدارک مستندی محسوب می شوند که دانشمندان را قادر ساخته است نظرات جدیدی درباره خاستگاه مسیحیت ارائه کنند. این مقاله در ابتدا به معرفی طومارها و محتویات آنها پرداخته است. به علت اهمیت این طومارها، از زمان کشف آنها تحقیقات بسیاری بر روی آنها انجام شده است و نظریات گوناگونی درباره اصالت و همچنین محتویات آنها ابراز شده است. از بین فهرست های مختلفی که از فرایند کشف و مباحث پیرامون طومارها تهیه شده است، فهرست دکتر مالن اسمیت یکی از جامع ترین آنهاست که در این مقاله به تفصیل به اطلاع خوانندگان رسیده است.
    کلیدواژگان: طومارهای بحرالمیت، مسیحیت اولیه، اسنی ها، معلم رستگاری
  • ویلیام ای. کوفمن ترجمه: مرتضی کریمی صفحه 141
    مارتین بوبر (18781965)، یکی از متفکران مهم سنت یهودی در سده بیستم است. بوبر نوشته های فراوانی در باب یهودیت و خاصه جنبش قرن هجدهمی حسیدیسم دارد. کتاب معروف او، من و تو (1923)، به واقع حاوی رئوس تفکر وی است. وی در این کتاب به بسط نظریه خاص خود درباره تفکیک میان ارتباط من آن و ارتباط من تو می پردازد. دیگر اثر معروف بوبر کسوف خدا (1952) نام دارد. نظریه بوبر این است که ما فقط از طریق مواجهه می توانیم خدا را بشناسیم. متن حاضر به سیر تفکر بوبر به ویژه روند شکل گیری دیدگاه های خاص وی در کتاب من و توو عوامل تاثیرگذار بر شخصیت فکری وی می پردازد و در ادامه، مفهوم کسوف خدا و ارتباط آن را با مسئله هولوکاست بررسی می کند. نویسنده ضمن ستودن انسجام فکری مارتین بوبر و برخورداری وی از یک دستگاه فکری نظام مند، در پایان به نقد برخی آرای او به ویژه ایده کسوف خدا می پردازد.
    کلیدواژگان: مارتین بوبر، من، آن، من، تو، مواجهه، کسوف خدا
  • میشل دیلن، پل وینک ترجمه: مهدی عیوضی صفحه 169
    دین داری و معنویت همواره از بحث های چالش برانگیز در محافل دین پژوهی بوده اند؛ مقاله حاضر با رویکردی جامعه شناختی به بررسی نقش دین داری و معنویت در فعالیت های اجتماعی سالخوردگان می پردازد. مبنای کار این مقاله مطالعه ای است که به تبیین و تحلیل تحقیقی می پردازد که توسط یک موسسه تحقیقاتی در دانشگاه کالیفرنیا انجام شده است. در این مطالعه طولانی مدت جامعه شناختی (مطالعه طولی)، میزان، کیفیت و عوامل موثر در افزایش دین داری و معنویت در گروهی از آمریکاییان در خلال چند دهه از عمرشان مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی الگوهای دین داری و معنویت در بزرگسالی و ارتباط آنها با کارکرد اجتماعی در کهن سالی از محورهای اصلی این مطالعه بود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، دین داری، معنویت، کارکرد اجتماعی، چرخه عمر
  • معرفی کتاب
  • اشاره ها
|
  • M. H. Nadem * Page 29
    In Shiite culture, knowledge is among the properties which characterize Imam; that is, Imam must be the most prominent as regards the knowledge of religious doctrines and rules. In fact, such knowledge is the absolutely necessary condition of Imamate; that is why ever since the Imamate, this characteristic has been one of the major concerns for the Infallible Imams (PBUT), their companions, disciples and followers. As for the quality and extent of Imam's knowledge, there have been a variety of speculations three of which have been considered more than others. The first view holds that we should be silent in regard to Imam's knowledge; the second one regards knowledge as limited; the third one regards it as non-delimited. The third view can be found in Islamic mysticism as well as in philosophy as expressed in Mulla Sadra's transcendent theosophy which is more consistent with Islamic mysticism. In the light of specific philosophical and mystical grounds, the present writing tries its best to elaborate on this view which is almost more widespread.
    Keywords: Islamic mysticism, Imam's knowledge, perfect man, vicegerency, sainthood, exterior manifestation
  • Mustafa Matbaechi * Page 49
    What Sufism conjures up in the eastern part of the Muslim World is a mystical practice engaged by those who are concerned with spiritual experience, abstaining from the world and society in order to refine their soul; but the same term denotes something different in the western part of the Islamic World, that is North Africa. This term is associated with Jihad (Holy War), clash and getting involved in political and social affairs. One of the significant and active Paths in contemporary Morocco is the Path of Justice and Benevolence. The distinguishing characteristic of this Path is the combination of two apparently incompatible phenomena, that is, Sufism and Politics. Inspired by Sufi teachings, the Path of Justice and Benevolence has founded a political movement which is presently regarded as one of the most important Islamic political groups in Morocco. In order to know this Islamist Sufi movement better, first the author gives a short account of the way in which Sufism enters the Islamic western realm, especially Morocco. Having considered the Path of Budshishieh, the author then goes through the thoughts of the Sheikh of the Path of Justice and Benevolence; finally the paper deals with the Sufi teachings of this Path, which is hardly separable from its social ones.
    Keywords: The Path of Justice, Benevolence, Sufism, politics, Morocco, Islamism
  • Homayoun Sanatizadeh * Page 73
    Mage Brahmans or sun-worshiping Mages were a group of Indian priests who were probably of Iranian origin, descending from sun-worshipping Sistanis. These Sistanis were groups of Iranian descent but were not Zoroastrian; they had immigrated to India long ago and succeeded in penetrating into the caste of priests, that is, Brahmans. Brahamehra, a well-known Indian astronomer, had risen from these Mage Brahmans. One of his most important work entitled Brhat Samhitra was fortunately translated into Farsi in the 13th century AD. Since Mage Brahmans are probably of Iranian descent, an investigation into their writings may help shed light on the evolution of astronomy in ancient Iran. Thus, the present paper is an attempt introduce, although briefly, the sun-worshiping Sistanis and Mage Brahmans as well as to give a short report of Brhat Samhitra.
    Keywords: Sun-worshipping Sistanis, Mage Brahmans, Brahamehra, Brhat Samhita, Avesta
  • Ali Movahediyan Atar, Ahmad Shakerneghad Page 97
    Confucianism is a way of life which was originally developed by Kong Fu Zi, a Chinese sage, through organizing the old teachings in 5th-6th centuries. This religion has persisted across China and its neighboring countries in a variety of forms for the past 2500 years. In order to become more familiar with Confucianism one can adopt a variety of methods and approaches to examining it. Before embarking upon any exploration into this religion an overview of it will help examine it well and give birth to cohesion of the study. Thus, the present paper tries to sketch out the main issues associated with Confucianism. This enterprise begins by going through the name and sign of Confucianism, its evolution and its social, demographical, political and sociological context; it deals then with its most outstanding manifestations and apparent features as well as its rituals, different ways of religiosity and the most important places and occasions; then it proceeds to briefly introduce its sacred and authoritative scriptures, denominations and its different schools of thought. Finally, the paper gives an overview of the present status of Confucianism as well as a prospect of its future status.
    Keywords: Chinese religions, Confucianism, Sacrificial rituals, ancestor veneration, imperial religion
  • Fatemeh Hashtroodi * Page 117
    Dead Sea Scrolls refers to a collection of about 900 manuscripts which were discovered between 1947 and 1956 after 2000 years in eleven caves along the North-West coast of Dead Sea. The scrolls are concerned with the early Christianity which had been developing about the middle of the first century AD around Jerusalem. These documents indicate that besides the belief in Jesus Christ, the followers of early Christianity regarded it as necessary to obey the Old Testament laws. Thus, these scrolls are among the reliable documents which have enabled the scholars to put forward new theories about the origins of Christianity. The present article initially introduces the scrolls, elaborating on their contents. Because of their significance, the scrolls have been immensely examined since their discovery and as a result, different theories have been propounded as regards their originality and content. From among the lists gathered through the process of discovery and discussions on scrolls, Dr. Mahlon H. Smith's list is one of the most comprehensive which will be dealt with in this writing.
    Keywords: Dead Sea Scrolls, early Christianity, Essenes, teacher of salvation
  • William E. Kaufman, Morteza Karimi Page 141
    Martin Buber (1878-1965) is one of the key thinkers of Judaism in the 20th century. He has written a great deal about Judaism, especially the eighteenth century movement of Hasidism. Buber’s well-known book entitled I and Thou (1923) actually contains an outline of his thoughts; in this book he develops his theory on the distinction between I-thou and I-it relations. Buber's another well-know work is God's Solar Eclipse (1952). Buber maintains that we can know God only through encounter. The present writing initially puts forward a survey of Buber's thoughts, particularly the development of his ideas set out in I-Thou, considering the major factors which had a bearing on his intellectual character as well;the article proceeds to consider Buber's conception of God's solar eclipse in terms of the issue of Holocaust. Ultimately, while admiring Martin Buber's consistency of mind and his appropriation of a systematic intellectual mechanism, the author of the present writing offers a critique of his ideas, particularly his conception of God's solar eclipse.
    Keywords: Martin Buber, I-it, I-thou, encounter, God's Solar Eclipse
  • Michele Dillon, Paul Wink, Mahdi Eyvazi Page 169
    Two of the most challenging topics in the realm of the study of religion are, and have always been, Religiousness and Spirituality. Adopting a sociological approach, the present essay aims at studying the role of spirituality and religiousness in the social functioning of the elderly. The research, of which this paper is a representative, is based on a long-term study conducted by a research institute in the University of California in 1920s. This longitudinal study has examined the factors involved in the rise of religiousness and spirituality among a group of Americans throughout some decades of their life span; the extent and characteristics of the increase were also measured. The key issue of the study was the review of common patterns in religiousness and spirituality, and their relation with social functions in the elder ages. The authors first come up with some certain definitions of religiousness and spirituality, and then examine the grounds of the rise of religiousness and spirituality in the older adulthood. Then, they present how religiousness affects people's satisfaction of the life. They finally illustrate the role of religion and spirituality in setting goals for life and turning the older adulthood to a period of vital involvement in social functioning.
    Keywords: Sociology of Religion, religiousness, spirituality, social function, life cycle